Meniscus

Meniscus

Hoe werkt de miniscus?

De meniscus heeft een belangrijke rol in het knie gewricht oa.: de meniscus verdeelt de belasting over het kraakbeen, functioneert als schokbreker, zorgt voor stabiliteit, verzorgt voeding van kraakbeen en speelt een rol bij de "propriocepsis" (automatisch gevoel van stabiliteit). De verdeling van de kracht over het kraakbeen is een van de belangrijkste functies van de meniscii. De mediale meniscus neemt 50 % van de belasting op het kraakbeen voor zijn rekening en de laterale zelfs 70 %. Wanneer er een beschadiging in de meniscus is opgetreden en via een kijkoperatie een deel is weggenomen neemt de kracht op het kraakbeen aanzienlijk toe en kan er eerder artrose optreden. De meniscus is een "boon-vormig" schijfje dat dikker is aan de rand van het kapsel en geleidelijk dunner wordt richting het centrum van de knie.

Symptomen

Meestal treedt een meniscus scheur op tijdens sporten. Wanneer de knie verdraaid, komt de meniscus als het ware klem te zitten tussen het boven- en onderbeen en raakt beschadigd. Pijn en zwelling van de knie is meestal het gevolg. Op latere leeftijd treden ook degeneratieve scheuren op. Hiervoor kan diep buigen van de knie soms al genoeg zijn. Afhankelijk van het soort scheur kunnen slotklachten optreden. Bij een flapscheur en een lengtescheur ("bucket handle") kan dit voorkomen. Tijdens het lichamelijk onderzoek kan de arts een aantal provocatie testen doen om een scheur in de meniscus vast te stellen. Wanneer er twijfel is kan een mri scan van de knie worden gemaakt, waarop een meniscus scheur te zien is.

Behandeling

Meniscus scheuren genezen feitelijk bijna nooit uit zichzelf, de doorbloeding van de meniscus is dusdanig ongunstig dat dit zo is. Tijdens een artroscopie van de knie kan het beschadigde stukje meniscus worden weggeknipt. Bij jonge patienten (< 30 jaar) en een wat doorbloeding betreft gunstig gelocaliseerde scheur kan de meniscus soms gehecht worden;

Na een scopie van de knie waarbij een meniscus scheur is behandeld en er verder geen schade aan de knie was herstellen mensen meestal snel. De oude pijn is vrijwel meteen weg en  na 1 week kunnen de meeste mensen hun dagelijkse handelingen weer uitvoeren. Na een week of 6 is de knie meestal weer zover hersteld dat ook sport mogelijk is.