Artrose - slijtage

Artrose - slijtage

Wat is artrose?

Het kraakbeen van het kniegewricht kan worden aangetast door slijtage, dit noemen we artrose. Kenmerkend voor artrose is dat de hoogte van de kraakbeenlaag afneemt en het gewricht meer op elkaar komt te zitten.

Artrose van het kniegewricht wordt gonartrose genoemd. Op 35 jaar vertonen reeds 1/3 verschijnselen, op 60 jaar 1/2  en bij de populatie boven 65 jaar is ongeveer 3/4 aangetast!

Hoe ontstaat artrose?

Enerzijds is het een normaal verouderingsproces maar ook zijn externe factoren zoals belasting(arbeid & overgewicht) traumata mede verantwoordelijk;
Hoofdoorzaak is echter het feit dat het synoviale vocht zijn beschermende functies niet meer optimaal gaat uitoefenen.Deze functies zijn enerzijds een smeerfunctie, schokdempende en ruimtecreërende naast ook een filtrerende functie. Als gevolg van het verminderen daarvan gaat het kraakbeen afslijten met alle gevolgen van dien.

Er zijn drie vormen van artrose die het kniegewricht kunnen aantasten;

  1. Primaire artrose als een degeneratieve ziekte waarbij het kraakbeen van het bot langzaam weg slijt. Dit komt het meest voor bij mensen van middelbare leeftijd of ouder.
  2. Secundaire artrose als gevolg van Rheumatoïde Artritis (reuma): deze ziekte geeft een ontstekings-reactie van het gewricht die het kraakbeen kan vernietigen met artrose als resultaat. Dit kan op iedere leeftijd voorkomen. Meestal worden meerdere gewrichten aangetast.
  3. Secundaire artrose als laat gevolg van een ongeval: Posttraumatische artrose. Dit kan ontstaan na een verwonding van de knie zoals een fractuur, een bandletsel of een meniscusscheur. Deze vorm van artrose kan jaren na het doorgemaakte trauma alsnog optreden.

Gradaties van artrose

Classificatie volgens Outerbridge:

  • Graad 0: geen aantasting.
  • Graad 1: kraakbeen verweking, minimale fissuraties.
  • Graad 2: Kraakbeen ulceraties, slijtage tot  ongeveer 50%.
  • Graad 3: slijtage > 50% maar nog niet volledig.
  • Graad 4: Slijtage tot op het subchondrale bot(kraakbeen volledig afwezig)
  • Bij een gevorderde artrose met een vervorming van het gewricht spreekt men wel van artrosis deformans.